De Paulowniaboom

De Paulownia / Empress Splendor

De Paulownia is een van de snelst groeiende bomen in de wereld. Deze hardhoutboom kan in zijn eerste jaar wel 3 tot 6 meter worden en is na 10 jaar ‘volwassen’.

In het Oosten heeft deze boom een heilige status dankzij zijn razendsnelle groei en kwaliteitshout. Daarnaast is deze boom goedgekeurd door de natuur zelf. De Paulownia heeft het vermogen om stikstof te binden, en zijn vruchten zitten vol nectar die het milieu juist versterken. 

Kenmerken van de Paulownia

Snelgroeiend, goed voor het klimaat en groeit ook op voedingarme bodem. Niet voor niets heeft het de bijnaam ‘goud hout’, omdat je vroeger met de opbrengst van één Paulowniaboom een nieuwe auto kon kopen. 

Misschien wel het meest bijzondere aan de boom is zijn vermogen om terug te groeien. Het sterke, gezonde wortelsysteem zorgt voor ongekend snelle teruggroei. Zelfs nadat hij is gekapt en er slechts een boomstronk overblijft, zal de boom opnieuw groeien. 

Oorsprong en Habitat

De natuurlijke oorsprong van de Anna Paulownaboom ligt in Centraal- en West-China. Wanneer de bomen ouder zijn, kunnen ze zonder extra bescherming de winter overleven. Dit heeft er voor gezorgd dat het een populaire (sier)boom is geworden in meerdere delen van de wereld.

De boom groeit het beste in een voedselrijke en vochtvaste bodem, maar kan ook relatief goed tegen voedselarme of schrale grond. 

Ook in Japan heeft de Paulowniaboom bijna een heilige status.  Traditiegetrouw planten Japanse koppels een Paulowniaboom wanneer zij een dochter krijgen. Wanneer deze dochter klaar is om te trouwen, wordt de boom gekapt en wordt het hout hiervan gebruikt om een bruidsschatkist te maken.