Over ons

Wie zijn wij?

Theo de Rouw

Dieter Mullemeister

Over Paulownia Netwerk

Paulownia Netwerk.nl is opgericht met het doel om Nederland verder kennis te laten maken met deze, van origine, Aziatische wonderboom. Een boom die onder meer bekend staat als de Prinsessenboom, de Kiri-boom of de Empress boom, maar het best bekend staat onder de naam Paulownia.

Paulownia Netwerk.nl is een collectieve inspanning van een aantal enthousiastelingen die de kennis en ervaringen over de Paulownia boom willen delen. Wij geloven dat deze boom kan bijdragen aan oplossingen voor CO²-gerelateerde problemen als zowel de toenemende behoefte om te bouwen met lokaal geproduceerde ‘biobased’ materialen.

De Paulownia boom combineert zoveel unieke functies dat het met recht een wonderboom kan worden genoemd. Enorme CO² opname, razendsnelle houtgroei (zelfs in voedingsarme grond), non-invasief en stikstofhoudende bladeren die eetbaar zijn voor vee.

Kortom, de voordelen zijn haast teveel om op te noemen. Een combinatie van productie van hoogwaardig hout voor de houtbouw, CO2 creditering en honing maken het een interessante mix van potentieel 3 (ver)dienmodellen.

Het is onze missie om Nederland zo een beetje mooier, groener en toekomstbestendiger te maken.

Anekdote Theo de Rouw

Vijf jaar terug groeide in onze tuin een boom, spontaan aangewaaid,  die zo snel groeide dat ik het bijna niet geloofde……..

Na enig onderzoek bleek dat het een Paulownia boom was. Inmiddels is deze boom aardig uit de kluiten gegroeid en heeft hij voor de eerste keer paarse bloemen gehad.  Achter deze boom gaat een fascinerende de wereld schuil. Het kan met recht een ‘droomboom’ genoemd worden met grote mogelijkheden; houtbouw, vergoeding C02 opvang en honing maken deze boom, ook zakelijk, interessant. Dit, gezien de grote uitdagingen waar we in (agrarisch en bouwend) Nederland) voor staan.

Ik heb me, puur uit betrokkenheid, ten doel gesteld deze boom meer aandacht te geven en voor eventuele grondeigenaren en/of boeren een mooi, extensief alternatief te bieden. Immers, als je geen deel bent van de oplossing, ben je deel van het probleem.  

Anekdote Stijn Mertens

Ik ben Stijn Mertens. Filmmaker en ondernemer met hart voor duurzaamheid en milieu. Ik geloof dat als iedereen doet waar hij een fonkeling van in zijn ogen krijgt, de wereld er heel anders uitziet.

Daarom zet ik mijn talent in om de duurzame fonkeling in de ogen van mensen vast te leggen doormiddel van video. Op die manier hoop ik steeds meer mensen te inspireren om ook de duurzame handschoen op te pakken.

Het is immers hoog tijd voor een positief wereldbeeld, een groenere omgeving en een volledige, regeneratieve integratie van de natuur in ons dagelijks leven. We kunnen simpelweg niet zonder. Onze economie draait voor 50% op ecosystemen, maar we zijn er niet erg zuinig op.

De mens is van de natuur verwijderd geraakt en onderweg zijn we onze eigen natuur verloren, de verbinding met onszelf waar we zo driftig naar opzoek zijn. Er bestaat tegenwoordig zelfs een ziekte die neerkomt op natuurdeficiëntie, een ziekte die laat zien dat we zonder verbinding met de natuur niet gezond kunnen leven.

Eind april 2022 werd ik als ‘Brabantse bomenman’ door Theo de Rouw in contact gebracht met boer Erik Litjens, die als eerste Nederlander een plantage is begonnen met de wonderboom Anna Palowna. Theo vroeg mij om als filmmaker het verhaal van deze pionier in beeld te brengen.

Daar is mijn Paulowniareis begonnen en in de tussentijd heeft Erik mij laten weten dat hij zijn kennis graag aan mij wil overdragen en ben ik gaan onderzoeken of deze boom ook geschikt is om ons eigen land in een snel groeiende houtbehoefte te voorzien. Waarom zouden we hout produceren in het buitenland? Laten we ons land zoveel mogenlijk onafhankelijk maken van import, zeker in deze roerige tijden. Bovendien ben ik benieuwd naar of we met deze boom onze ernstig vervuilde aarde kunnen herstellen. Wat kan hij betekenen voor het opruimen van stikstof, CO2, zware metalen en PFAS?

Mijn droom is om samen met mijn vriendin Kat Novotna, met deze boom een gebouw te creëren. Een hart voor Bos Alchemy. Een centrum waar mensen weer in verbinding met de natuur en daarmee in verbinding met hun eigen natuur kunnen komen. Zodat hun ogen weer gaan fonkelen en hun ware talent zich mag manifesteren in de wereld.

Omdat de boom in 10 jaar tijd een kuub hout produceert, droom ik ervan dat dit centrum over 10 jaar ergens in een prachtige bosrijke omgeving gerealiseerd is.

Onderweg ben ik opzoek naar investeerders en grondeigenaren om deze droom te realiseren. Mijn neef Lasmar-Riens van der Waals meldde zich al snel als de eerste geïnteresseerde.

Als filmmaker weet ik als geen ander dat wanneer je dromen wilt realiseren, goede storytelling en visualisatie onontbeerlijk zijn. Daarom heb ik met dank aan Theo de Rouw een korte film geproduceerd, om het verhaal van Erik Litjens en zijn wonderboom te verspreiden. Met dit verhaal ga ik als verbinder de boer op en start mijn avontuur om te ontdekken wat de Anna Paulownaboom voor mij, voor jou én de aarde kan betekenen.

Anekdote Dieter Mullemeister

Toen onze dochter werd geboren heb ik een Paulownia geplant. Een boom die, zeer toepasselijk, ook bekend is als de Prinsessenboom. In slechts één seizoen groeide dit kleine plantje uit tot een ware boom. Onder de indruk van de groeisnelheid ging ik mij verder verdiepen in Paulownia. Snelgroeiend, hoge CO2 opname en grondverbeterende eigenschappen zijn direct gelinkt aan deze boom.

Met mijn studie Bos- en Natuurbeheer en jarenlange werkervaring in de houthandel, plantagebouw en bosbouw zag ik meteen potentie in Paulownia. Een boom die in Europa nog vrij onbekend is, maar in Azië een rijke geschiedenis kent. Met Paulownia kunnen we dichtbij huis duurzaam hout produceren in korte rotaties. De boom slaat veel carbon op en kan daarmee bijdragen aan de huidige milieuproblematiek. Met mijn kennis van de houthandel en bosbouw ben ik specialist op investeringsmogelijkheden met Paulownia.

Met Paulownia Netwerk leggen we de ontwikkelingen en trends vast. Samen meer bekendheid creëren voor de boom en samen toewerken naar een duurzamere toekomst.